VN verlaat grotendeels Zuid-Soedan

De Verenigde Naties trekken al hun niet-essentieel personeel terug uit Zuid-Soedan. Alleen een paar belangrijke VN-diplomaten blijven, de anderen gaan naar buurland Oeganda. De rebellen hebben intussen een belangrijke oliestad ingenomen.
Tony Karumba

Al het VN-personeel dat zich in Zuid-Soedan bevindt, dat niet-essentieel is, wordt teruggetrokken en voorlopig ondergebracht in buurland Oeganda. De situatie in het land is er te gevaarlijk geworden. Gisteren nog zijn Amerikaanse evacuatievliegtuigen beschoten die burgers probeerden te evacueren uit Bor, vandaag is een VN-helikopter neergehaald.

De rebellen hebben intussen Bentiu, een belangrijke oliestad, ingenomen. Bentiu is de hoofdplaats van de staat Unity. De Zuid-Soedanese overheid zegt vandaag meer soldaten richting Bor gestuurd te hebben. Ook die stad zou nog steeds in handen zijn van de anti-regeringstrijders.

De situatie in Zuid-Soedan escaleerde vorige week zondag toen de presidentiële garde uiteenviel. Lijfwachten van de Dinka-stam probeerden hun collega's van de Nuer-minderheid te ontwapenen. Het geweld dat zo in de hoofdstad Juba ontstond, verspreidde zich vervolgens over de rest van het land.

Volgens president Kiir werd het geweld uitgelokt door een poging tot staatsgreep van de verdreven vicepresident Machar. Machar heeft toegegeven dat hij Kiir niet meer wil als president maar ontkent dat hij een staatsgreep plande.