Zweden massaal op straat tegen racisme

In de Zweedse hoofdstad Stockholm hebben zo'n 20.000 mensen betoogd tegen racisme. Vorige week was een kleinere anti-racismebetoging aangevallen door extreemrechtse jongeren.

Vandaag zijn in Stockholm zo'n 20.000 mensen op straat gekomen in een mars tegen racisme. Rechtstreekse aanleiding van de betoging was een aanval van tientallen extreemrechtse jongeren op een veel kleinere anti-racismebetoging vorige week.

Vorige week waren een honderdtal betogers afgezakt naar een buitenwijk van de stad Stockholm. De laatste weken hadden vandalen hakenkruisen en racistische boodschappen achtergelaten op verschillende muren in de wijk. De betogers wilden duidelijk maken dat ze het dat niet pikken en trokken de straat op met slogans als "geen racisme in onze straten".

De vreedzame betoging werd aangevallen door een 40-tal extreem-rechtse jongeren gewapend met glazen flessen en bommetjes (grote foto onder). Bij de schermutselingen die daarop ontstaan zijn, zijn verschillende gewonden gevallen. Uiteindelijk heeft de politie 28 heethoofden opgepakt.

AP2013