"Evoluties bij banken die we in de kiem moeten smoren"

Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) ziet nieuwe bedreigingen voor de bankensector. Hij wil bepaalde financiële producten kunnen verbieden en werk maken van een Belgische kwaliteitscontrole. De minister zegt dat in een interview in De Morgen, waarin hij ook de nieuwe bankenwet verdedigt.

Vande Lanotte heeft de indruk dat in Ierland en Luxemburg opnieuw toxische financiële producten worden goedgekeurd. Hij is bang dat die de prille gezondheid van de Belgische banken zullen aantasten. Maar omdat de producten goedgekeurd zijn en daardoor een Europees paspoort hebben, kunnen ze niet worden verboden op de Belgische markt.

"Als ik dat doe, riskeer ik door de Europese Commissie of de Europese toezichthouder teruggefloten te worden. Ik mag niets verbieden wat een Europees paspoort draagt. Maar moet je iets toelaten wat slecht is?", zegt Vande Lanotte in de krant. In het parlement ligt momenteel een wet klaar die België de armslag moet geven om toch in te grijpen.

"Je mag de dreiging niet laten binnensluipen in je systeem. Voor je het weet zijn de problemen groot. We zitten niet in een alarmfase, maar het toont wel aan dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. We zien evoluties die we in de kiem moeten smoren", aldus de SP.A-minister.

Bovendien wil Vande Lanotte de dienst consumentenbescherming nieuwe financiële producten beter onder de loep laten nemen. "Er moet duidelijkheid komen", meent de vicepremier. Hij ijvert voor een kwaliteitscontrole en gaat daarover samenzitten met minister van Financiën Koen Geens (CD&V).

"Wat er constant over mij verspreid wordt, raakt aan mijn reputatie"

Vande Lanotte verdedigt in de krant ook de nieuwe bankenwet van de regering-Di Rupo. "De meeste landen wachten op Europa, wij lopen voorop", stelt hij. De kritiek dat de splitsing tussen zakenbanken en spaarbanken niet ver genoeg gaat, klopt volgens Vande Lanotte niet. "We hebben hun activiteiten gesplitst. Risicovol speculeren met spaargeld en daar winst op maken voor rekening van de bank zelf, dat wordt verboden. Scherper dan nu kan men de splitsing niet zetten."

"Dat het verboden is (speculeren met spaargeld, red.), is volledig dankzij SP.A", zegt Vande Lanotte. "De banksector zal na deze hervorming echt van mentaliteit moeten veranderen. Dat merk je aan de reactie van de federatie voor de financiële sector Febelfin."

De minister is scherp voor de coalitiepartners, die de afgelopen week openlijk een conflict uitvochten rond de voorstellen van minister Geens om de spaarfiscaliteit aan te passen. "CD&V en Open VLD hebben afgelopen week een mediaoorlog gevoerd. Dat maakt dat profilering de bovenhand haalde", aldus Vande Lanotte.

De beschuldigingen van belangenvermenging bij Electrawinds dan. "Het schaadt me zeer zeker. Wat er constant over mij verspreid wordt, raakt aan mijn reputatie. Er is een massale campagne aan de gang. Dat heeft een grote impact, anders zou ik ook niet overwogen hebben naar de rechtbank te stappen", reageert de SP.A' er daarop.

"Ik mag dan beschadigd zijn, ik ga me meer dan ooit inzetten voor een goed resultaat. Ondanks alles", zegt Vande Lanotte, die dus niet van plan is om een stap opzij te zetten als boegbeeld bij de verkiezingen. Ook zijn manier van aan politiek doen, gaat hij niet veranderen. "Ik zou mijn doen en laten moeten afstemmen op de perceptie? Ik val nog liever dood."