"Jezus Christus was een Palestijnse boodschapper"

"Jezus is een rolmodel voor het Palestijnse volk". Die opmerkelijke stelling heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas in een kerstboodschap gebracht. Daarin omschrijft hij Christus als "een boodschapper van de Palestijnen". Het bezoek van paus Franciscus aan het Midden-Oosten in maart ziet hij als een kans voor meer vrede en rechtvaardigheid in de regio.

Abbas verstuurde zijn kerstboodschap vandaag vanuit de Westelijke Jordaanoever. "Jezus was een boodschapper van de Palestijnen", stelt hij. "Twee millennia later streven ook wij naar vrijheid. We doen ons best om zijn voorbeeld te volgen en leven op hoop in de zoektocht naar rechtvaardigheid om zo een blijvende vrede te bewerkstelligen."

De Palestijnse president geeft daarnaast forse kritiek op het feit dat Israël Palestijnen die in het buitenland wonen, strenge beperkingen oplegt om naar de Westelijke Jordaanoever te reizen. Ook de omstreden Israëlische "veiligheidsbarrière" is hem een doorn in het oog. "De barrière snijdt Bethlehem van de rest van de gebieden af en neemt land van ons af." "We vieren Kerstmis in een bezet Bethlehem", klinkt het nog.

Paus Franciscus

Nog volgens Abbas vormen christelijke Arabieren geen minderheid in de Palestijnse gebieden. "Ze maken integraal deel uit van het Palestijnse volk", zegt hij. Hij uit zijn hoop dat het geplande bezoek van paus Franciscus aan het Midden-Oosten in maart "christenen over de hele wereld de kans zal bieden dichter bij hun zusters en broeders in de Palestijnse gebieden te komen". "Ik hoop dat de paus een boodschap van rechtvaardigheid en vrede voor de Palestijnen en voor de rest van de wereld zal uitdragen."

Abbas benadrukt ten slotte dat hij vastberaden is "een rechtvaardige vrede in de regio te bewerkstelligen" en dit via onderhandelingen met Israël. Doel blijft voor hem een einde te maken aan de Israëlische bezetting om zo een volledig onafhankelijke Palestijnse staat te creëren op basis van de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.