"Johnny Thijs moet wijken voor politieke benoeming"

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke zegt dat hij vermoedt dat Johnny Thijs als topman van Bpost moet wijken voor een politieke benoeming. Thijs weigert een nieuw mandaat als CEO van Bpost omdat hij een deel van zijn loon moet inleveren. Ook partijgenoot en Kamerlid Steven Vandeput meent dat Thijs door minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) tot ontslag wordt "gedwongen". Bracke zegt ook dat er met de N-VA wel te praten valt over een hoger loon.

"Ik heb altijd gevonden dat er redelijkheid moet zijn in de verloning van CEO's, maar voor beursgenoteerde bedrijven gelden andere wetten", zegt Bracke. "Men moet kijken naar de verdiensten van de persoon, Johnny Thijs heeft bij Bpost een ware cultuuromslag bewerkstelligd. Stap maar eens een postkantoor binnen, dan zie je wat ik bedoel."

In dit geval moet het volgens Bracke dan ook mogelijk zijn te praten over een jaarloon boven de 650.000 euro. "Dit is een kortzichtige beslissing", zegt hij. "De man is wellicht in zijn waardigheid aangetast."

Het Kamerlid heeft naar eigen zeggen aanwijzingen dat Thijs moet wijken voor een nakende politieke benoeming.

"Politiek-ideologische kruistocht van Labille"

"Wij betreuren dat Thijs door een politiek-ideologische kruistocht van minister Labille wordt gedwongen om zijn mandaat niet te laten verlengen", reageert N-VA-Kamerlid Steven Vandeput op zijn beurt. "Wij denken dat hij goed werk heeft geleverd. Dit wordt nu klaarblijkelijk zonder enige vorm van appreciatie beëindigd."

"Ik zou me in Thijs' plaats ook geschoffeerd voelen", zegt Vandeput nog. "Alsof hij al die jaren te veel heeft ontvangen voor wat hij heeft betekend."