"Ryanair op Zaventem kan Belgische economie verschralen"

Marc Descheemaecker, de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij Brussels Airport, is kritisch over de komst van de lagekostenmaatschappij Ryanair op de luchthaven van Zaventem. Volgens hem kan de komst van Ryanair op Zaventem op lange termijn zelfs de Belgische economie verschralen.

De grootste uitdaging voor Brussels Airport is volgens Descheemaecker de toekomst van de luchthaven op lange termijn veilig te stellen. Of lagekostenmaatschappij Ryanair daarin past, wil Descheemaecker niet zeggen.

"Ryanair heeft het recht om te landen op luchthavens, want dat is een vrij platform. Je moet wel op korte en lange termijn kijken wat de voor- en nadelen zijn. Bij de komst van nieuwe spelers moet je altijd heel voorzichtig inschatten of ze geen verstoring zouden teweegbrengen", zegt hij in "De ochtend".

"Als je bijvoorbeeld drie aanbieders hebt van vluchten tussen Brussel en Rome, en als alle drie verlieslatend worden, zullen ze alle drie stoppen met de vluchten. (...) Als Brussels Airlines weggedrukt wordt door Ryanair en Ryanair biedt geen vluchten aan naar Afrika, is dat een verschraling van het aanbod. Die reizigers gaan dan naar Parijs of Frankfurt, hetgeen uiteindelijk zal leiden tot een verschraling van de economie in België. Strategisch moet je daar voorzichtig mee omgaan."

Descheemaecker niet rouwig om NMBS-afscheid

Descheemaecker voelt naar eigen zeggen geen rancune dat hij zichzelf niet mag opvolgen als baas van de NMBS. "Dat heeft nooit gewrongen, je kent de spelregels. Ik ben blij dat Jo Cornu is gekozen, iemand die een bedrijf kent en een bedrijf heeft geleid. Ik was veel ongelukkiger geweest als sommigen van de andere kandidaten naar voren waren gekomen omdat ze nog nooit een bedrijf van die omvang hebben geleid."

Over zijn afscheidspremie bij de NMBS blijft Descheemaecker zoals altijd op de oppervlakte. In de pers was een bedrag van 1 miljoen euro genoemd naast de vraag om van die premie af te zien. "We zijn de meest transparante maatschappij die er is, alle informatie staat in jaarverslagen. Ik zal nooit mijn over mijn salaris of opzegvergoeding praten. In de pers heb ik nog nooit het juiste bedrag gelezen. Dat vind ik wel fijn."