"Sommige aspecten verouderingsproces zijn omkeerbaar"

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om het verouderingsproces bij muizen ingrijpend terug te draaien. Door twee jaar oude muizen met de chemische stof NAD te injecteren, gingen hun spieren er weer uitzien als die van zes maanden oude muizen. De ontdekking wordt gezien als een belangrijke doorbraak.

Het ouderdomsproces werd tot nu toe beschouwd als onafwendbaar en onherroepelijk. Onderzoekers aan de Harvard Medical School ontdekten echter dat sommige aspecten van het ouder worden omgekeerd kunnen worden.

De onderzoekers richtten hun aandacht op de chemische stof NAD. Die houdt als het ware de verbinding tussen de mitochondriën - de energiecentrales van onze cellen - en de kern van de cellen in stand. Met het ouder worden, neemt het NAD-peil in de cellen echter geleidelijk af waardoor de verbinding verslechtert en het verouderingsproces versneld wordt.

Een beetje zoals in een huwelijk, stelt onderzoeker David Sinclair. "Wanneer ze jong zijn , communiceren ze prima, maar na vele jaren nauw met elkaar opgetrokken te hebben, valt de communicatie stil."

Geen wondermiddel

Tot voor kort was er maar een manier om de afname van NAD tegen te gaan: minder eten en intensief bewegen. De onderzoekers van Harvard echter injecteerden de muizen met een stof die door de muizen zelf op natuurlijke wijze wordt omgezet in NAD.

De resultaten zijn op zijn minst verbluffend. Na een week therapie vertoonden de spieren van twee jaar oude muizen opvallende gelijkenissen met die van muizen van amper zes maanden oud. De onderzoekers onderzochten het mitochondriaal functioneren, de  spierslijtage, het ontstekingsniveau en insulineresistentie.

De ontdekking kan niet alle vormen van veroudering tegengaan. DNA-schade, bijvoorbeeld kan niet ongedaan gemaakt worden. De vraag is ook hoe mensen op de therapie zullen reageren en of zij eventuele neveneffecten zullen ontwikkelen. De onderzoekers hopen in 2015 de eerste klinische testen te kunnen uitvoeren. De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het tijdschrift Cell.