"We gaan die wet bestrijden tot aan het einde"

De Oegandese holebi-beweging verwerpt de nieuwe strenge anti-homowet die het parlement vorige week heeft goedgekeurd. De holebibeweging zal de wet aanvechten voor het gerecht en hoopt intussen dat president Yoweri Museveni de wet niet zal bekrachtigen.
AP2012

"De parlementsleden hebben Oeganda in verlegenheid gebracht omdat ze blijk hebben gegeven van onwetendheid door deze wet goed te keuren", zegt activist Frank Mugisha (foto). Hij kondigt aan dat de holebi-beweging de anti-homowet "tot aan het einde" zal bestrijden.

Er komen allerlei campagnes in de media, in samenwerking met mensenrechtenorganisaties. Mugisha hoopt ook op internationale steun vanuit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie. In het verleden heeft de internationale gemeenschap voorstellen voor een strenge anti-homowet in Oeganda altijd veroordeeld, maar momenteel is het bijzonder stil in Washington, Londen en Brussel.

Door de nieuwe wet riskeren holebi's levenslang wegens "onnatuurlijk gedrag": seks met minderjarigen van hetzelfde geslacht of met mensen die het hiv-virus dragen. Ook "homoseksuele daden" en "het verspreiden van pro-homoseksuele ideeën en geschriften" kunnen met een celstraf worden bestraft. David Bahati, het ultraconservatieve parlementslid achter de nieuwe wet, noemt de wet "een overwinning voor Oeganda".

Homohaat is "in"

Onder invloed van allerlei protestantse missionarissen is homohaat in tal van Afrikaanse landen aangewakkerd. Vaak is homoseksualiteit er zelfs een taboe.

In Oeganda worden homoseksuele mannen en vrouw vaak lastiggevallen en bedreigd. In 2011 is een homoseksuele activist zelfs vermoord bij hem thuis.

In de meeste Afrikaanse landen zijn "homoseksuele daden" en sodomie strafbaar, en meestal houdt de overheid zich aan de letter van de wet. In Ivoorkust en Gabon kan homoseksualiteit wél, en Zuid-Afrika is de uitzondering op de Afrikaanse regel met een van de meeste liberale wetgevingen ter wereld.

Meest gelezen