Afghaanse asielzoekers mogen De Block en Di Rupo ontmoeten

De zowat 300 Afghanen die sinds gisteren actievoerden in Bergen, krijgen morgen een onderhoud met premier Elio Di Rupo (PS) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Ze waren gisteren te voet van Brussel naar Bergen gestapt en brachten daar de nacht door vóór het stadhuis omdat ze premier Elio Di Rupo (PS) niet te spreken kregen.
De Afghanen sliepen in de stalletjes van de kerstmarkt.

De Afghanen hadden er gisteravond een voettocht van zo'n 70 kilometer opzitten die vrijdagmiddag gestart was. Het gaat om uitgeprocedeerden of mensen die verwikkeld zijn in een asielprocedure. Ze hadden gehoopt om een onderhoud te hebben met premier Di Rupo in zijn thuisstad, maar ze kregen enkel lokale politici te spreken.

De premier was nog in het buitenland en is vandaag naar België teruggekeerd. Daarom beslisten de Afghanen om in Bergen te blijven in plaats van de trein terug naar Brussel te nemen.

"De mensen liggen in de houten stalletjes van de kerstmarkt, enkel beschermd met een deken", vertelde VRT-radiojournaliste Barbara Debeuckelaere vanmorgen. De kerstmarkt gaat vandaag trouwens gewoon door.

Er was de Afghaanse asielzoekers een verwarmde zaal aangeboden, maar ze weigerden. Bergen had gisteravond zijn gemeentelijk noodplan afgekondigd en de politie en de hulpdiensten hielden zich klaar om eventueel eten en dekens uit te delen. Volgens een woordvoerder van de asielzoekers weigerden ze de zaal omdat er maar plaats was voor 50 mensen en niet voor de hele groep.

Het Bergense stadsbestuur betreurt de situatie. "Voor degenen die beslist hebben om de nacht buiten door te brengen, zal dat gevolgen hebben voor hun gezondheid", klinkt het. De Afghanen willen papieren en de garantie dat er geen uitwijzingen meer komen. Vanmiddag kregen ze de toezegging dat ze morgen met Di Rupo en De Block mogen praten, waarop ze beslist hebben Bergen weer te verlaten.

Het nieuws over de Afghaanse asielzoekers die buiten de nacht doorbrachten, is ook opgepikt door de internationale media. Onder andere de BBC bericht erover.