Ban Ki-moon wil VN-missie in Zuid-Soedan versterken

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft aangekondigd dat hij de Veiligheidsraad zal vragen om de VN-missie UNMISS in Zuid-Soedan te versterken. Volgens de VS is de Zuid-Soedanese president Kiir intussen bereid met zijn rivaal Machar te praten.

"Er is een tekort aan mensen en andere middelen" zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aan de pers. In Zuid-Soedan heeft de VN-missie nu al 7.000 personeelsleden. Het betreft zowel militairen, politie als burgerpersoneel.

"Ik stuur de Veiligheidsraad vandaag een brief met mijn aanbevelingen om de beschermingscapaciteit van UNMISS te verhogen met troepen, politie en logistieke middelen", verklaarde Ki-moon. In Zuid-Soedan leven bijna 45.000 burgers onder de bescherming van de VN-missie. De VN-veiligheidsraad komt vanavond nog in spoed bijeen.

"Minister van Defensie Chuck Hagel volgt de situatie van nabij"

De president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, zou zich alvast "bereid" hebben verklaard om te praten met zijn rivaal Riek Machar met de bedoeling een einde te maken aan het conflict. Dat verklaarde de Amerikaanse speciaal gezant voor Soedan en Zuid-Soedan Donald Booth na zijn onderhoud met Kiir.

Intussen bereiden de Amerikanen nieuwe evacuaties voor van hun burgers en wordt opnieuw materieel ontplooid. "Wij herpositioneren onze troepen in het gevoelige gebied", liet kolonel Steven Warren, woordvoerder van het ministerie van Defensie weten.

"Minister van Defensie Chuck Hagel volgt de situatie van nabij", vervolgde hij. De Verenigde Staten gaan niet over tot bijkomende militaire operaties. Een anonieme bron meldde dat het Pentagon wel extra vliegtuigen en helikopters naar de basis in Djibouti wil sturen evenals een versterking van 500 strijdkrachten van de marine.

"Zuid-Soedan staat op de rand van de afgrond"

Op de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Juba bevinden zich nog ongeveer dertig Amerikanen. De rest van het niet-noodzakelijke personeel werd vorige week geëvacueerd. Zo'n honderd Amerikaanse militairen moeten er de veiligheid van de ambassade garanderen.

Tweeënhalf jaar na de onafhankelijkheid staat Zuid-Soedan "op de rand van de afgrond", zei de Amerikaanse president Barack Obama eerder. Hij waarschuwde ook dat de diplomatieke en economische steun van de VS zou stoppen als er een militaire staatsgreep plaatsvindt.