Bancontact-verkeer meer dan twee uur verstoord

Uitgerekend op een van de drukste dagen van het jaar, lukte het in grote delen van het land een hele tijd niet om met de bankkaart te betalen. Een probleem bij netwerkbeheerder Worldline stuurde de aankopen van heel wat kooplustigen in de war. Rond 18.30 uur waren de meeste problemen van de baan. Vannacht nog werkt Worldline aan een update van het informaticasysteem.

De problemen begonnen rond 16 uur en kwamen voor veel mensen ongelegen, omdat velen nog kerstaankopen willen doen. Ook mensen die wilden tanken, een treinkaartje wilden kopen of bij een andere bank dan de hunne geld uit de muur wilden halen, vingen bot. Op Twitter regende het berichten over lange wachtrijen in allerlei winkels.

Worldline, de beheerder van het netwerk, zit erg verveeld met de zaak. De oorzaak van het probleem wordt verder onderzocht, luidt het. Zolang de precieze oorzaak niet bekend is, wordt daarover geen commentaar gegeven. Woordvoerder Brigitta Brijs benadrukte in het Journaal om 19 uur dat het betalingsverkeer sinds 18.30 uur weer vlot verloopt. Ze verwacht voor morgen geen verdere problemen. Zaterdag nog werden er een recordaantal betalingen gedaan in ons land.

Noodmaatregelen

Verschillende winkels namen maatregelen. Bij Colruyt konden klanten een factuur krijgen en het bedrag overschrijven. "Er kon wel nog betaald worden met cash geld, de Colruyt-betaalkaart of elektronische maaltijdcheques."

Ook bij Delhaize was er een soort noodplan. "De klanten kunnen toch met de kaart blijven betalen, we slaan de gegevens op en sturen ze door als de systemen weer werken", zei woordvoerder Roel Dekelver.

"Netwerk niet beschikbaar tussen 0.15 uur en 0.45 uur"

Als gevolg van de moeilijkheden vandaag, werkt Worldline vannacht nog aan een update van het informaticasysteem. Op 24 december om 00.15 uur zal het informaticasysteem geüpdatet worden gedurende een half uur.

"Deze interventie maakt deel uit van het opzetten van continuïteitsoplossingen door de teams van Worldline om de situatie te herstellen. Concreet betekent dit dat het netwerk en de systemen van Worldline tijdelijk niet beschikbaar zullen zijn tussen 00.15 uur en 00.45 uur." Geld afhalen en betalen per kaart zal tijdens dat half uur niet kunnen plaatsvinden.

"Worldline biedt nogmaals haar verontschuldigingen aan voor de hinder en wil de kaarthouders en handelaren verzekeren dat ze alles in het werk zet om de continuïteit van de dienstverlening te verzekeren", klinkt het nog.