Drie nieuwe gevangenissen, vier worden uitgebreid

De topministers hebben een principeakkoord om drie nieuwe gevangenissen te bouwen: in Oostende, Leopoldsburg en Achêne. Daarnaast worden vier bestaande instellingen gerenoveerd of uitgebreid. Zo zouden 1.500 plaatsen bijkomen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
In Beveren wordt momenteel een nieuwe gevangenis gebouwd.

De overbevolking in de gevangenissen is al een jaren een probleem. Er zijn zo'n 12.000 gevangenen terwijl er slechts plaats is voor 9.500 personen. Momenteel wordt al gewerkt aan nieuwe plaatsen, onder meer een nieuwe gevangenis in Beveren, waardoor het totaal op 10.500 plaatsen zal komen. Nog steeds dus 1.500 plaatsen tekort.

Om definitief af te rekenen met de overbevolking, heeft het kernkabinet beslist om die 1.500 extra plaatsen te creëren door nieuwe gevangenissen te bouwen en door bestaande instellingen te renoveren of uit te breiden.

De drie nieuwe gevangenissen komen in Oostende, Leopoldsburg en Achêne in de provincie Namen. In Oostende zou er een gevangenis kunnen komen in een industriegebied, in Leopoldsburg op een oude militaire basis.

Definitief is de beslissing echter niet, het gaat om een principeakkoord. De Regie der Gebouwen moet de dossiers nu voorbereiden en berekenen hoeveel alles gaat kosten. Het zal de nieuwe regering zijn die de definitieve knoop zal moeten doorhakken en eventueel de plannen nog kan aanpassen, nadat het studiewerk is verricht.

De overbevolking is de laatste maanden immers aan het afnemen omdat het aantal gevangenen stabiliseert. Als die trend blijft duren, is een aantal van die nieuwe gevangenissen misschien niet meer nodig.