Elfen houden aanleg van IJslandse autoweg tegen

In IJsland is de aanleg van een weg stilgelegd tot er duidelijkheid is over de impact ervan op de populatie elfen die in het gebied zou wonen. Het Hooggerechtshof moet zich nu over de zaak buigen.
Thomas Linkel/laif
De weg moet leiden naar het buitenverblijf van de president.

De weg moet lopen van Gardabaer, een buitenwijk van de hoofdstad Reykjavik, naar het schiereiland Alftanes, waar de IJslandse president een buitenverblijf heeft. Maar de weg zou door het lavaveld Galgahraun lopen, en dat stuit op veel verzet.

Milieuactivisten voeren al langer actie tegen de weg. De klacht komt van de actiegroep "Vrienden van Lava". Die kreeg al enkele keren honderden mensen op de been om de bulldozers tegen te houden die aan de aanleg van de weg wilden beginnen. Maar nu is beslist om de plannen voor de aanleg op te schorten, tot het Hooggerechtshof een uitspraak gedaan heeft.

"Vrienden van Lava" zegt dat de aanleg van de weg een negatieve impact op het milieu zal hebben, maar ook de habitat van de elfen zal verstoren. In het gebied zou er ook een elfenkerk zijn. "Deze weg zou verwoestend zijn voor de elfenwereld en voor de mensen", zegt Ragnhildur Jonsdottir. Zij zegt dat ze met de elfen kan communiceren via telepathie.

In het verleden heeft de aanleg van nieuwe wegen al meermaals vertragingen opgelopen door gelijkaardig protest. Toen werd het uiteindelijk meestal opgelost met deze standaardformulering: "De kwestie is opgelost door het uitstel van de constructie, waardoor de elfen wellicht konden verhuizen". Het is afwachten of het nu opnieuw zo'n vaart loopt. Er is ook minstens een weg bekend die plots versmalt, om vanaf daar de elfenpopulatie te ontzien.

"Het verborgen volk"

"Huldufolk", IJslands voor "het verborgen volk", zo worden de elfen en trollen en andere mythologische figuren genoemd die in de desolate landschappen van IJsland leven. Ze hebben een belangrijke plaats in de IJslandse folklore en cultuur.

Uit een enquête, uitgevoerd door de universiteit van IJsland in 2007, blijkt dat 62 procent van de IJslanders gelooft "dat het op zijn minst mogelijk is dat elfen bestaan". In Noorwegen, Denemarken en Zweden is het geloof in "het verborgen volk" dan wel weer verdwenen sinds de 19e eeuw.

"Dit is een land waar je huis vernietigd kan worden door iets wat je niet kan zien, zoals aardbevingen, waar je wind je van je voeten kan blazen, waar de geur van zwavel uit de kranen komt, waar er een onzichtbaar vuur onder je voeten kolkt, waar het noorderlicht van de hemel het grootste tv-scherm ter wereld maakt, waar geisers en gletsjers tegen je praten", zegt Terry Gunnel, professor aan de universiteit van IJsland. Hij is gespecialiseerd in de folklore.

"Iedereen is er zich dus van bewust dat het land leeft. De verhalen over hoe we moeten samenwerken met "het verborgen volk" tonen dus aan dat iedereen beseft dat het land respect verdient."

KJ photography

lees ook