Haven van Zeebrugge stopt dalende trend

De haven van Zeebrugge heeft in 2013 met 43 miljoen ton net iets minder goederen verhandeld dan in 2012. De haven ziet wel een heropleving in de tweede jaarhelft en boekt daarmee zo goed als een status quo.

Vorig jaar eindigde de Zeebrugse haven met een verhandeling van 43,6 miljoen ton goederen, wat toen een daling was van 7 procent. De gedelegeerd bestuurder verwachtte in januari een nulgroei, wat achteraf heel realistisch bleek. Dit jaar wordt de daling gestopt dankzij enkele mooie cijfers, vooral in de tweede jaarhelft.

Vooral de verhandeling van nieuwe wagens kent een forse opmars van 10 procent, tot 1,92 miljoen stuks. Zeebrugge ziet daarmee zijn marktaandeel stijgen, ondanks een stagnerende verkoop in Europa. Ook de containertrafiek kende een toename tot 20,5 miljoen ton. Dat was vooral te danken aan de tweede jaarhelft met groeicijfers door enkele nieuwe diensten. Voor stukgoed was 2013 zelfs een recordjaar met een stijging van bijna een kwart tot 1,7 miljoen ton, net zoals de cruiseaanlopen met 108 aanlopen, goed voor 447.000 passagiers.

Helaas zijn er ook mindere cijfers. Vloeibare bulk kent een daling, met een inkrimping van 21 procent op vloeibaar gas. Dat blijft het gevolg van een sterk vraag naar gas op de Aziatische energiemarkt. Ook de cijfers van vaste bulk, zoals zand en grind, lagen een vijfde lager dan in 2012.

De cijfers van rollend goed (roro) bleven status quo, met 12,5 miljoen verhandelde ton. De haven ziet wel een heropleving van de trafieken op het Verenigd Koninkrijk. Exacte cijfers worden pas op 15 januari meegegeven.