Hevig stormweer eist twee levens in Groot-Brittannië

Het stormweer dat in grote delen van Noord-West-Europa lelijk huishoudt, heeft 2 mensenlevens geëist in Groot-Brittannië. Tienduizenden gezinnen zitten er zonder stroom. In Frankrijk is een man vermist voor de kust van Brest. Ook daar is bij vele duizenden gezinnen de elektriciteit uitgevallen. Bij ons blijven de gevolgen van het stormweer vooralsnog beperkt.

Het stormweer dat voor vanavond was aangekondigd, heeft tot nog toe vooral in Groot-Brittannië en het noorden van Frankrijk toegeslagen. In het noorden van Engeland hebben reddingswerkers het levenloze lichaam van een man teruggevonden. Hij verdronk toen hij in de rivier de Rothay viel. In Wales kwam een vrouw om het leven die eveneens in een rivier verdronk.

Felle wind en hevige reden hebben overal in het land ernstige hinder veroorzaakt. Tienduizenden gezinnen zitten zonder stroom. Het ferry- en treinverkeer kampt met grote vertragingen en op vele tientallen plaatsen wordt gewaarschuwd voor overstromingen. Handelaren merken een aanzienlijke daling van het aantal kooplustigen ten opzichte van dezelfde periode voor Kerstmis vorig jaar.

Ferry's

Voor de kust van Brest in Frankrijk is een man vermist nadat hij in het water was gevallen. De golven bereiken plaatselijk een hoogte van 6 tot 7 meter. Rukwinden bereiken een snelheid van 120 kilometer per uur. In het noordwesten van Frankrijk zitten alles samen 18.000 gezinnen zonder stroom. Ook daar ondervindt het treinverkeer grote hinder. Hetzelfde geldt voor het luchtvaartverkeer.

Volgens de NOS moet een veerboot onderweg tussen Duinkerke in Frankrijk en Dover in Groot-Brittannië de nacht op zee doorbrengen wegens de storm. De ferry heeft 390 passagiers aan boord, maar kan door de harde wind de haven van Dover niet binnenvaren. Mogelijk duurt het nog tot 6 uur morgenochtend vooraleer de boot de haven binnen kan.

Even ten noorden van Dover ligt nog een andere ferry met 239 mensen aan boord op zee te wachten tot de weersomstandigheden beter worden. Ook voor de havens van Calais en Duinkerke zouden ferry's op zee moeten wachten.

Music For Life

In eigen land blijven de gevolgen van het stormweer vooralsnog beperkt. In Schiplaken bij Boortmeerbeek is even over 20 uur vanavond een boom over de weg gevallen in de Blokstraat. De brandweer van Leuven kwam ter plaatse en verwijderde de stam.

Op domein De Schorre in Boom hebben de organisatoren van Music For Life beslist om het terrein vanaf 22 uur te ontruimen. Het gaat om een voorzorgsmaatregel wegens de felle wind.

Meest gelezen