Is een overheidsmanager meer dan € 650.000 waard?

De kogel is door de kerk. Niet onverwacht heeft topman Johnny Thijs aan zijn raad van bestuur laten weten dat hij geen verlenging van zijn mandaat wenst. De regering heeft het salaris van topmanagers bij overheidsbedrijven beperkt tot 650.000 € bruto, en daar kan Thijs niet mee leven. Voor hem komt het neer op een halvering van zijn verloning.

Nog niet zo lang geleden was er sprake van dat een topmanager van een overheidsbedrijf niet méér zou mogen verdienen dan de Belgische premier, iets minder dan 300.000 euro dus.  Intussen is het getal al verdubbeld, maar voor Johnny Thijs is het niet genoeg. Hij vindt verdedigers bij de liberalen en zelfs de bonden bij Bpost waren best over Thijs te spreken en zien hem niet graag vertrekken.

Maar los van de persoonlijke verdiensten van de manager van Bpost: hoeveel mag voor u een topmanager verdienen die verantwoordelijk is voor een groot bedrijf waarvan de overheid de hoofdaandeelhouder is? Mag daar een "plafond" op worden gezet? Of moet de overheid evenveel betalen als de privésector?  Moeten topsalarissen met andere woorden "marktconform" zijn, zoals dat heet? Willen alleen "missionarissen" (of idealisten) voor een begrensd salaris werken?  Dreigen overheidsbedrijven bij "tweede keus" terecht te komen? Of is dat een blamage voor de managers van pakweg De Lijn of de VDAB? 

Allemaal vragen waarover een boom kan worden opgezet.

Uw beschaafd geformuleerde en onderbouwde reactie is welkom.

lees ook

    Meest gelezen