Johnny Thijs wil niet langer baas zijn van Bpost

De topman van Bpost Johnny Thijs heeft aan de raad van bestuur meegedeeld dat hij geen verlenging van zijn mandaat wil. De regering had vorige week beslist om zijn loon ongeveer te halveren tot 650.000 euro bruto. Onder die voorwaarden wil Thijs niet langer CEO blijven. Hij blijft wel tot er een opvolger gevonden is.

Het mandaat van Thijs als CEO van Bpost loopt op 6 januari volgend jaar af. De raad van bestuur had graag gehad dat Thijs aanblijft aan het hoofd van het bedrijf, maar Thijs zelf heeft vanmorgen op de raad van bestuur laten weten dat hij geen verlenging van zijn mandaat wil.

Zijn beslissing komt er nadat de regering had beslist om zijn loon zowat te halveren, tot 650.000 euro bruto (500.000 euro bruto vast loon en maximaal 150.000 euro bruto variabel loon), naar analogie met het loon van de topman van Belgacom. De beslissing betekende voor Thijs een bijna halvering van zijn loon, dat momenteel 1,1 miljoen euro bedraagt.

De beslissing van topman Thijs komt niet onverwacht. Eerder had hij al laten verstaan "een inspanning te willen leveren", maar ook te overwegen om op te stappen als hij zwaar zou moeten inleveren op zijn loon. "In 2012 heb ik iets van een 1,1 miljoen euro (bruto, red.) verdiend. Als ik maar 290.000 euro zou verdienen voor hetzelfde werk, zal ik het niet doen. De politici moeten goede en intelligente mensen vinden om overheidsbedrijven te leiden. Ik denk dat zulke managers een rechtvaardig loon verdienen", zei Thijs in augustus nog aan onze collega's van de RTBF-radio.

Johnny Thijs leidde het Belgische postbedrijf al sinds 2002. Hij slaagde er daarbij in om van een logge overheidsinstelling, die zich geconfronteerd zag met dalende volumes, een winstgevende beursgenoteerde onderneming te maken.

De handel in aandelen van Bpost op de beurs van Brussel werd bij aanvang van de raad van bestuur om 11 uur reeds geschorst. Het noteerde op dat moment bijna 1 procent hoger, op 14,64 euro. De handel is hervat sinds 13.45 uur. Het aandeel gaat sindsdien licht in het rood.

Wie volgt Thijs op?

Er is nog niets bekend over een mogelijke opvolger voor Thijs. Dit weekend deed de naam van Sophie Dutordoir, pas afgetreden bij Electrabel, de ronde.

De raad van bestuur heeft Thijs gevraagd om aan te blijven tot er een vervanger is aangeduid en Thijs heeft dat aanvaard. De zoektocht naar een nieuwe CEO zal trouwens worden gevoerd door Thijs zelf en door voorzitster Martine Durez, die beiden verslag moeten uitbrengen aan het remuneratiecomité van Bpost. De raad van bestuur van het bedrijf zal zijn favoriet vervolgens voorleggen aan de regering, die het voorstel kan aanvaarden of verwerpen.