Kerstkalkoen bij kaarslicht in Toronto

In Toronto in Canada zitten meer dan 200.000 inwoners zonder stroom na de doortocht van een ijsstorm gisteren. Ook de komende dagen worden in de regio temperaturen tot -15 graden Celsius verwacht. Het winterweer heeft al aan 11 mensen het leven gekost in Canada en het noordwesten van de VS.

Sinds deze namiddag zitten 219.000 inwoners van de Canadese stad Toronto zonder stroom. Dat laat het stedelijke elektriciteitsbedrijf Toronto Hydro weten. De elektriciteitspanne is het gevolg van de doortocht van een ijsstorm gisteren.

Volgens Toronto Hydro zullen de meeste herstellingen ten laatste donderdag klaar zijn. Sommige inwoners zullen echter pas in het weekend weer elektriciteit hebben. Dat betekent dat Kerstmis voor vele tienduizenden mensen koud en donker dreigt te worden.

Overal in de stad zijn "warmtecentra" geopend waar inwoners zich kunnen warmen. Ook de komende dagen worden in de regio temperaturen tot -15 graden Celsius verwacht. Alles samen heeft het winterse weer al aan 11 mensen het leven gekost in Canada en het noordwesten van de VS.

Spoorwegmaatschappij Via Rail waarschuwt reizigers die vandaag of de komende dagen de trein nemen tussen Toronto, Montreal, Ottawa en New York voor mogelijke vertragingen. Burgemeester van Toronto Rob Ford heeft de noodtoestand vooralsnog niet uitgeroepen. Hij geeft wel aan dat ziekenhuizen de prioriteit krijgen in de energievoorziening.

In de VS zijn al vele tientallen vluchten geschrapt wegens het noodweer. In Michigan, New York en de staten van New England zitten meer dan 400.000 mensen zonder stroom.

Paradoxaal genoeg heeft hetzelfde weerssysteem aan de oostkust van de VS warmterecords veroorzaakt. In Central Park in New York stad werd het vandaag tot 21 graden Celsius. Gelijkaardige records werden ook in andere steden opgetekend.

Meest gelezen