Miljoen euro voor Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge

Het hoogste gebouw van Brugge, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, krijgt een renovatiepremie van 1,081 miljoen euro van de Vlaamse regering. Dat maakte Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) bekend. Het geld is bestemd voor het interieur van de kerk.
BELGA/CRABBE

De kerk staat bekend om haar bakstenen toren van 122 meter hoog, en is daarmee het op een na hoogste bakstenen gebouw ter wereld. De ontstaansgeschiedenis dateert uit de negende eeuw en de bouw van de huidige benedenkerk werd al in de eerst helft van de 13e eeuw aangevat. In 1938 werd de kerk, die ook deels als museum wordt gebruikt, beschermd als monument.

De voorbije jaren werd de buitenkant al onder handen genomen, nu is de binnenkant aan de beurt. "De werken in het interieur gebeuren in fases", legt minister Bourgeois uit. "De schilderwerken van het koor en de restauratie van de bijhorende muurschilderingen zullen begin 2014 van start gaan. Daarna volgt ook de vaste inrichting in hout, steen of metaal in het koor. In deze fase zullen de middenbeuk en de noordelijke zijbeuken aangepakt worden." Daarna worden ook de zuidelijke zijbeuken en het orgel onder handen genomen.