Premier Di Rupo en Maggie De Block bezoeken Resto du Coeur

Premier Elio Di Rupo (PS) en staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) hebben het sociaal restaurant Resto du Coeur in de Brusselse gemeente Sint-Gillis bezocht. Met het bezoek willen ze de mensen die het financieel moeilijk hebben een hart onder de riem steken tijdens de feestdagen.

Het Resto du Coeur in Sint-Gillis is een van de 15 Restos in België, waarvan er twee in Vlaanderen, twee in Brussel en elf in Wallonië zijn. De vzw biedt dagelijks zowat 200 mensen in armoede drie keer per dag een maaltijd, en zorgt voor sociale dienstverlening. "Dit is een van de projecten voor de inschakeling van sociale economie", vertelt bevoegd staatssecretaris De Block. "Alle werk op het terrein is belangrijk, maar deze mensen zorgen er dag in dag uit voor dat er een warme maaltijd op tafel staat voor wie het moeilijk heeft. Met dit bezoek tonen we daarvoor onze appreciatie."

Het initiatief is ontstaan in 1985, en in Sint-Gillis zorgt de vzw onder meer voor voedselpakketten, verdeling van warme kleding en dekens en socioprofessionele re-integratie. Er wordt ook samengewerkt met Samusocial, die de winteropvang voor daklozen organiseert. Daar verwijzen ze daklozen door naar het Resto du Coeur. Tijdens de winter is er in het Resto een extra verwarmde opvangruimte en wordt het restaurant langer opengehouden.

De vzw draait grotendeels op giften en vrijwilligerswerk en krijgt subsidies, onder andere van OCMW's. Door tewerkstelling via artikel 60 kan het Resto ook gebruik maken van een verhoogde staatstoelage, die via het OCMW verloopt.