Strafuitvoeringsrechtbank weigert beperkte detentie Lelièvre

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft beslist dat de vraag van Michel Lelièvre om zijn verdere celstraf in beperkte hechtenis uit te zitten, moet worden afgewezen. De strafuitvoeringsrechtbank kon niet anders dan vaststellen dat de man niet meer aan de voorwaarden voor een dergelijke maatregel voldoet, nu hij geen resocialisatieplan met een nuttige dagbesteding meer kan voorleggen.

De 42-jarige Michel Lelièvre werd in 2004 tot 25 jaar cel veroordeeld voor de dood van An Marchal en Eefje Lambrecks en de ontvoering van Sabine Dardenne en Laetitia Delhez. In juni kende de strafuitvoeringsrechtbank hem vijf uitgaansverloven toe, als voorbereiding en test voor een eventuele latere beperkte detentie.

Twee van die verloven moesten hem toelaten om op bezoek te gaan bij de psychologe die hem begeleidt, de andere drie om zich voor te bereiden op zijn opleiding tot schrijnwerker. Die opleiding zou gebeuren bij een vzw, maar die vzw heeft intussen laten weten dat ze het door de media-aandacht niet meer ziet zitten om Lelièvre te begeleiden.

Aanvragen bij andere organisaties leverden evenmin succes op, zodat Lelièvre met lege handen voor de strafuitvoeringsrechtbank stond. Die kon dan ook niet anders dan vaststellen dat hij niet meer aan de voorwaarden voor een beperkte hechtenis voldeed.