Thaise oppositie hindert registratie verkiezingen

Duizenden tegenstanders van de regering hebben in Thailand geprobeerd om de registratie van kandidaten voor de parlementsverkiezingen te verhinderen. De demonstranten blokkeerden de ingang van een stadion waar de partijen zich konden aanmelden. Ze willen eerst politieke hervormingen en dan pas verkiezingen.

De regerende Pheu Thai en acht andere partijen slaagden er toch in het stadion binnen te raken voor alle ingangen geblokkeerd werden, meldt de kiescommissie. De politie waarschuwde de manifestanten dat ze opgepakt en opgesloten kunnen worden.

Ongeveer 3.000 manifestanten omsingelden het sportcomplex in het noorden van Bangkok waar de politieke partijen hun kandidaten konden registreren voor de verkiezingen op 2 februari. De manifestanten gaven zo gehoor aan de oproep van protestleider Suthep Thaugsuban.

De commissie beval 26 andere partijen om een klacht in te dienen bij nabijgelegen politiekantoren. De plaatsvervangende generaal-secretaris van de commissie, Somsak Suriyamongkol, zei dat dat ook als een registratie geldt. Daardoor zijn 35 partijen toegelaten tot de verkiezingen. De grootste oppositiepartij, waartoe tot voor kort ook Thaugsuban lid van was, wil de stembusslag boycotten.

De politie deelde mee dat de manifestanten die het stadion blokkeerden, riskeren opgepakt en in de cel gegooid te worden. Zij "schendden de kieswet", aldus politiewoordvoerder Piya Uthaya. De celstraf kan oplopen tot twee jaar. Ook kunnen ze een boete krijgen.

De manifestanten eisen politieke hervormingen nog voor er verkiezingen plaatsvinden en willen een overgangsregering aan de macht brengen. Ze eisen ook het vertrek van premier Yingluck Shinawatra, die ze ervan beschuldigen een marionet te zijn van haar broer, de vroegere president Thaksin Shinawatra.