Tweede lid van Pussy Riot komt nu ook vrij

Vanmiddag is Nadezjda Tolokonnikova vrijgelaten, het laatste bandlid van de Russische meidengroep Pussie Riot dat nog in de gevangenis zat. Vanmorgen vroeg was Maria Aljochina al vrijgelaten. Aljochina was kritisch toen ze de gevangenis verliet: "Het is een pr-stunt, een ontheiliging."

"Maria Aljochina is weer vrij", liet haar advocaat Pjotr Zaikin vanochtend weten aan het Russische persbureau Ria Novosti. "Alle documenten zijn ingevuld en ondertekend."

Aljochina en Nadezjda Tolokonnikova waren veroordeeld tot een celstraf van twee jaar nadat in februari vorig jaar vijf leden van de band een punkgebed tegen Poetin en tegen de steun van de Russische orthodoxe kerk aan de autoriteiten in het Kremlin, hadden gezongen in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou.

De twee moesten normaal tot begin maart 2014 nog in de cel moeten blijven zitten, maar dankzij de nieuwe amnestiewet van president Poetin, kunnen de vrouwen vrijkomen. Vrijdag kwam ook al Michail Chodorkovski vrij dankzij de wet, een andere prominente Kremlincriticus die tien jaar opgesloten zat.

"Dit is een ontheiliging"

De vrouw zelf lijkt niet onverdeeld gelukkig met haar vrijlating. "Ik denk niet dat het om een daad van humanisme gaat, maar eerder om een pr-operatie", zei de 25-jarige vrouw in een interview met televisiezender Dozjd. "Als ik de kans had, zou ik geweigerd hebben", klonk het.

"Het is ontheiliging", zei ze nog. Ze hekelde dat de wet van toepassing is voor nog geen tien procent van de gevangenen. "Het moeilijkste in de gevangenis was zien hoe ze mensen breken."

De amnestiemaatregel wordt beschouwd als een toegift van de Russische president aan het Westen, in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Westerse politici en mensenrechtenactivisten eisten herhaaldelijk dat politieke gevangenen in Rusland zouden worden vrijgelaten.