U mag voortaan meelwormen en sprinkhanen eten

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft 10 insectensoorten goedgekeurd voor kweek en verkoop in ons land. Onder meer de meelworm en de Afrikaanse treksprinkhaan hebben groen licht gekregen van het agentschap.

Door het uitblijven van een Europese reglementering, neemt België op deze manier zelf het initiatief in de nichemarkt. "Iedereen weet dat die insecten gebruikt worden en wij hebben nagegaan dat er sinds 1997 geen schadelijke effecten genoteerd zijn", zegt Geert de Poorter van het Voedselagentschap.

"Daarom vonden wij het raadzamer om dus gewoon een lijst te publiceren met 10 insecten waarvan we menen dat die op een goede manier geconsumeerd kunnen worden. We vragen aan de operatoren dat ze alle hygiënemaatregelen respecteren, dat ze de traceerbaarheid garanderen en dat ze ook de meldingsplicht respecteren als er een probleem zou zijn."

Insecten bestaan voor het grootste deel uit eiwitten en zijn dus zeer voedzaam. Volgens sommigen zijn ze dan ook hét middel om de voedselproductie duurzamer te maken. Het kweken van insecten is veel minder belastend voor het milieu dan het kweken van runderen of gevogelte.

AP2012

Welke insecten staan op de lijst?

  • De huiskrekel
  • De meelworm
  • De morioworm
  • De buffaloworm
  • De Afrikaanse treksprinkhaan
  • De wasmotrups
  • De Amerikaanse woestijnsprinkhaan
  • De rups van de kleine wasmot
  • De rups van de zijdevlinder
  • De bandkrekel