Uitvinder van kalasjnikov-machinegeweer overleden

Mikhail Kalasjnikov, de uitvinder van het bekende AK-47-machinegeweer, is overleden. Dat meldt het Russische persagentschap Itar-Tass. Van het kalasjnikov-machinegeweer zijn er wereldwijd tientallen miljoenen exemplaren geproduceerd.
AP2013

Mikhail Kalasjnikov was 94 jaar oud en overleed bij hem thuis, in de stad Isjevsk, in de buurt van het Oeralgebergte.

Kalasjnikov ontwierp de AK-47 vlak na de Tweede Wereldoorlog, in wat toen nog de Sovjet-Unie heette. De "kalasjnikov" is uitgegroeid tot een van de meest gebruikte wapens ter wereld. Dat komt omdat het machinegeweer vrij eenvoudig in elkaar zit, makkelijk te onderhouden is en ook goedkoop is.

AK-47 staat voor "Avtomat Kalasjnikova model 1947", en werd vanaf 1949 gebruikt door het Rode Leger. Later werd de AK-47 een belangrijk Russisch exportproduct. Moskou leverde de wapens onder meer aan tal van bevrijdingsbewegingen.

De AK-47 wordt ook in andere landen geproduceerd, onder licentie of illegaal.

Meest gelezen