Zeldzame sneeuwuil lokt fotografen naar Zeebrugge

Aan de westelijke havendam in Zeebrugge vliegt momenteel een opvallende gast rond, een sneeuwuil. De imposante vogel leeft normaal gezien in het hoge noorden. Slechts heel af en toe wordt er eentje gespot bij ons. In Zeebrugge lopen de vogelliefhebbers elkaar dan ook voor de voeten.

Een van de fotografen op het strand was Jacques Vanheuverswyn uit Gavere. Hij nam zijn foto's gisterennamiddag. "Er waren zo'n 30 à 40 vogelaars op het strand" vertelt hij. "De sneeuwuil is zaterdag voor het eerst gezien en dan stromen de liefhebbers snel toe."

"Het is wel een speciaal moment. Voor mij is het de eerste keer dat ik hem in ons land zie en ik beoefen deze hobby toch al 30 jaar. In Noorwegen had ik hem wel al eens gezien, maar ook daar komt hij eigenlijk niet zo vaak voor."

De sneeuwuil zou meegelift zijn met een containerschip uit Canada, zo wordt vermoed. Het is van 2008 geleden dat de vogel in ons land werd waargenomen, toen was Blankenberge de trekpleister voor natuurfotografen.