Zwaardere straf in beroep voor "homolokker"

Het Antwerpse hof van beroep heeft een zwaardere straf uitgesproken voor een van de twee neven die in augustus werden veroordeeld voor gewelddadige overvallen op homo's.

De daders werden in augustus veroordeeld voor zes gewelddadige berovingen van homo’s in Antwerpen, Beveren, Kruibeke, Temse en Vosselaar en voor drie mislukte pogingen. De overvallen vonden plaats in december 2012 en januari 2013.

Een van de twee neven sprak via een het chatkanaal voor homo's af bij de slachtoffers thuis. De twee neven stormden binnen en beroofden de mannen. Ze gingen in enkele gevallen ook mee naar een bankautomaat om de rekening van het slachtoffer te plunderen. Ze maakten in het totaal zo'n 9.000 euro buit.

Bij acht van de negen overvallen was de neef van de hoofddader betrokken. In eerste aanleg kregen beide neven een celstraf van zeven jaar. De hoofddader krijgt nu in beroep een celstraf van acht jaar. De straf van de neef is in beroep bevestigd. De hoofddader had meteen bevestigd en verklaarde dat hij louter uit geldgewin handelde. Van homofobe motieven zijn geen aanwijzingen gevonden.

De psychische gevolgen voor de slachtoffers zijn groot: drie van hen houden er een blijvende ongeschiktheid aan over.