"Gemiddeld wordt om de 5 minuten een christen gedood"

Aartsbisschop André-Josef Léonard vraagt in zijn homilie tijdens de middernachtmis meer aandacht voor de christenen voor wie openlijk Kerstmis vieren niet zo vanzelfsprekend is. "Laat ons de kreet horen van diegenen voor wie het praktiseren van hun geloof elke dag een doodsbedreiging betekent."
(archiefbeeld)

Tijdens de middernachtmis vraagt de aartsbisschop van Mechelen-Brussel meer aandacht voor "onze broeders en zusters" voor wie openlijk Kerstmis vieren niet zo vanzelfsprekend is. "In Syrië en in veel andere landen - zoals in Irak of Egypte - waar ze nochtans vaak bijna 20 eeuwen aanwezig zijn, worden ze ernstig bedreigd of zelfs openlijk vervolgd."

"Laat ons de kreet horen van diegenen voor wie het praktiseren van hun geloof elke dag een doodsbedreiging betekent", zegt de aartsbisschop en hij gaat voort door de maronitische aartsbisschop van de Syrische hoofdstad Damascus te citeren. "In deze kerstdagen lijkt Syrië nog het meest op een kerststal: een open stal, zonder deur, koud, berooid en armoedig… Het kindje Jezus heeft in Syrië geen gebrek aan lotgenoten."

Léonard eindigt zijn homilie met een opmerkelijke mededeling. "Laat ons niet vergeten dat, vanaf het moment dat wij hier comfortabel samen zijn in deze kathedraal, 5 of 6 van onze broeders in het geloof gestorven zijn door geweld wegens hun geloof in Jezus", zegt hij. "Gemiddeld wordt om de vijf minuten een christen gedood. Laat ons hen dragen in ons gebed en laat ons de aandacht van onze media op hen vestigen."