"Wij zijn bereid om te gaan onderhandelen"

De Zuid-Soedanese oud-vicepresident Riek Machar toont zich bereid te onderhandelen met zijn tegenstrever, president Salva Kiir. Hij heeft dat gezegd tegen de Franse omroep RFI, na een telefonisch onderhoud met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Het lijkt erop dat achter de schermen zware diplomatieke druk wordt uitgeoefend om de verschillende partijen in Zuid-Soedan aan de onderhandelingstafel te krijgen. "We zijn klaar om te onderhandelen", bevestigt Machar tegenover RFI. "Ik heb daar vanmorgen over gepraat met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en met de minister van Buitenlandse Zaken van Ethiopië."

Volgens Machar zouden de onderhandelingen over Zuid-Soedan best plaatsvinden in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Hij kondigt aan dat hij een delegatie gaat samenstellen die over een akkoord kan onderhandelen.

"Wij willen dat Salva Kiir aftreedt. Wij willen een democratische natie met vrije en eerlijke verkiezingen", zegt Machar nog. Dat laatste geeft aan dat hij niet van plan is zich toegeeflijk op te stellen.

Vorig jaar heeft Kiir Machar de laan uitgestuurd. Daarop heeft die aangekondigd dat hij in 2015 kandidaat is bij de presidentsverkiezingen.