Bescherming tegen schuldeisers voor Multi Media Services

Multi Media Services uit Herenthout heeft bij de koophandelsrechtbank van Turnhout een wco-procedure opgestart. Het bedrijf verkeert in moeilijkheden door de sterk dalende verkoop van games, dvd's en cd's. Tegen half februari moet een reorganisatieplan klaar zijn. Ontslagen zijn daarbij onvermijdelijk.

Volgens algemeen directeur Jo Douven staat de markt geweldig onder druk. "De cd-verkoop nam dit jaar 10 procent af, dvd's 15 procent en games 30 procent", stelt hij. Bovendien trekken exportkredietverzekeraars zich door een aantal faillissementen sneller terug, wat liquiditeitsproblemen veroorzaakt: "Grootwarenhuizen, onze belangrijkste klanten, hebben immers lange betalingstermijnen, terwijl de leveranciers sneller hun geld willen."

Volgens Douven zitten mensen ook meer voor hun tablet en minder voor televisie, met gevolgen voor de dvd-verkoop. "Anderzijds gaat het bij onze producten wel vaak om impulsaankopen, waardoor wij minder getroffen zijn dan ketens waar klanten bewust voor bepaalde titels naartoe gaan."

Door de malaise vroeg het bedrijf daarom begin december bescherming tegen schuldeisers aan. Tegen half februari moet het bedrijf aan de rechtbank een reorganisatieplan voorleggen.

"Het is de bedoeling om kostenefficiënter te werken", vervolgt Douven. "We willen ook afscheid nemen van niet-rendabele klanten. Intussen werken we ook een verkoopsysteem met RFID-tags uit, waardoor er een veel efficiëntere herbevoorrading mogelijk is." Voort wil men meer op cd's en dvd's inzetten, en minder op games.

Multi Media Services telt 122 personeelsleden. Volgens Douven is dat de grootste kostenpost en zijn ontslagen dan ook onvermijdelijk, al is er nog geen concreet getal.

Er zijn volgens hem ook buitenlandse partijen die mogelijk met kapitaal willen inspringen. "Alleszins, halfweg 2014 zullen we een pak sterker staan", besluit hij.