Chodorkovski vraag asiel aan in Zwitserland

De recent vrijgelaten Russische voormalige oliemagnaat en ex-regeringsopposant Mikhail Chodorkovski heeft asiel aangevraagd in Zwitserland. Dat heeft het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Op zijn website waarschuwt Chodorkovski intussen de eveneens recent vrijgelaten leden van Pussy Riot hun hart niet met "haat en wrok" te vullen.

"Mikhail Khodorkovski heeft op 24 december asiel aangevraagd in de Zwitserse ambassade in Berlijn", laat het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De Zwitserse ambassadeur onderzoek momenteel de aanvraag. Daarbij overlegt hij met de federale migratiedienst in Bern in Zwitserland.

Het ministerie benadrukt dat de hele procedure "vertrouwelijk" is en dat geen aankondigingen zullen worden gedaan vooraleer de Zwitserse autoriteiten een definitieve beslissing hebben genomen.

"Blij dat marteling tot een einde is gekomen"

Op zijn website roept Chodorkovski intussen de recent vrijgelaten leden van Pussy Riot op hun hart niet met "haat en wrok" te vullen. "Ik weet dat de voorbije maanden voor jullie de hel op aarde waren", schrijft hij hen. "Ik ben blij dat deze marteling, een Europees land in de 21e eeuw onwaardig, tot een einde is gekomen."

"Politieke gevangenen vrijlaten maakt machthebbers een klein beetje menselijker. Waarschijnlijk is het voor jullie nu het belangrijkste dat jullie de kracht vinden om jullie hart niet met haat en wrok te vullen na jullie beproevingen in gevangenschap."