De missie van Makie uit Zimbabwe

Verhalen van mensen op de vlucht eindigen niet wanneer je hen ergens op de wereld tegenkomt. Sommige mensen grijpen je aan, maken je nieuwsgierig naar wat ze nadien nog hebben meegemaakt. Dat dacht Katrien Vanderschoot nadat ze Makie, Franck en Nazilla had ontmoet. Ze zocht hen opnieuw op en luisterde naar hun "Vervolgverhalen": over lijden en zoeken, over gemis en doorzettingsvermogen.

Een veld naast een spoorlijn in Musina, op de grens tussen Zimbabwe en Zuid-Afrika, daar kwam ik de jonge twintiger Makie tegen in 2009. Hij wilde weg uit zijn land, waar politieke onderdrukking, werkloosheid en armoede het leven ondraaglijk maakten. In Johannesburg zocht hij werk en een nieuwe toekomst.

4 jaar later is Makie via allerlei omwegen in de buurt van de Congolese stad Lubumbashi beland, om er te werken in een boerderij. Hij heeft veel littekens van zijn beproevingen, maar ze hebben hem sterker gemaakt. Nu heeft hij een missie: Afrika helpen door het hongerprobleem te helpen oplossen. Het vervolgverhaal van een moedige doorzetter.