Edward Snowden: "Mijn missie is al volbracht"

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden vindt dat zijn missie volbracht is en dat hij "nu al gewonnen heeft". Dat zegt hij in een online interview met The Washington Post waarin hij terugblikt op het afgelopen jaar. Snowden bracht eerder dit jaar naar buiten dat de geheime dienst NSA op grote schaal internet- en telefoongegevens onderschept en bewaart.
AP2013

Snowden is tevreden dat journalisten zijn verhaal hebben kunnen bevestigen. "Het was niet mijn bedoeling de samenleving te veranderen", zegt hij. "Ik wilde de samenleving een kans geven om te bepalen of ze zichzelf zou veranderen. Ik wil dat mensen in staat zijn om te zeggen hoe ze geregeerd willen worden."

De 30-jarige klokkenluider werkte zelf voor de NSA, maar besliste alles op te geven en te onthullen hoe het er echt aan toeging.

Snowden is naar eigen zeggen niet ontrouw aan de VS of aan zijn voormalige werkgever. "Ik wil de NSA niet neerhalen. Ik wil de NSA verbeteren. Eigenlijk werk ik nog steeds voor de NSA. Alleen zijn zij de enigen die dat niet beseffen."

Vorige week liet de Amerikaanse president Barack Obama nog uitschijnen dat hij rekening zou houden met de bezorgdheid van de burgers over de privacy. In januari zal hij "een definitief standpunt" innemen over hoe grootschalige spionage kan worden beteugeld. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op het interview met Snowden.

Snowden werd in Moskou twee dagen geïnterviewd door Barton Gellman, die in het verleden ook al verschillende verhalen van Snowden naar buiten bracht in The Washington Post. Volgens Gellman was Snowden gedurende de interviewsessie erg ontspannen en sprak hij bezield.