Italiaanse regering ontruimt opvangcentrum op Lampedusa

De Italiaanse regering laat het opvangcentrum voor vluchtelingen op Lampedusa ontruimen, nadat een polemiek was ontstaan over de omstandigheden waarin de migranten werden opgevangen. In een filmpje is te zien hoe de vluchtelingen zich moeten uitkleden in de koude en voor een muur moeten blijven staan om besproeid te worden met een desinfecterend middel.

De viceminister van Binnenlandse Zaken, Filippo Bubbico, zegt in een interview met de krant Avvenire dat de zowat 200 migranten nog voor het einde van de dag uit het centrum van Lampedusa zouden worden verwijderd.

"Een eerste groep van honderd vluchtelingen verlaat op dit moment het centrum en wordt met het vliegtuig overgebracht naar Palermo. Een tweede groep vertrekt deze namiddag met een nieuwe speciale vlucht", bevestigde Khalid Chaouki, een parlementslid van de linkse Democratische Partij.

Chaouki, die van Marokkaanse origine is, had zich afgelopen zondag "symbolisch opgesloten" in het overvolle centrum van Lampedusa. Hij wilde er zo lang blijven tot de migranten, van wie sommigen er al maanden zitten, werden overgeplaatst. "Ik heb gevonden wat ik vreesde: een mensonwaardige plaats waar het binnenregent", zei hij.

De leefomstandigheden en de duur van het verblijf hadden al een golf van protest doen ontstaan bij migranten uit de Maghreb, die zaterdag hun mond hadden dichtgenaaid om te protesteren tegen hun opsluiting in een "Centrum voor identificatie en uitzetting".

De Italiaanse premier Enrico Letta beloofde maandag de opvangomstandigheden voor migranten en vluchtelingen vanaf januari te herbekijken. De regering hoopt de verblijfsduur in de centra van 18 naar 2 maanden te doen dalen, het aantal regionale commissies die de asielaanvragen behandelen, te verhogen en de wet Bossi-Fini aan te passen, die illegale immigratie bestraft met een gevangenisstraf.

Meest gelezen