Kunstenaar badeend boos om eisen van Taiwan

De Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman is afgelopen weekend niet naar de opening van zijn kunstwerk in de Taiwanese havenstad Keelung gegaan. Daar is tot februari zijn metershoge badeend te bewonderen. Hofman protesteerde tegen de wil van de Taiwanezen om de eend te laten draaien en kwaken en om gadgets te verkopen met een afbeelding van de eend erop.
AP2013

De lokale organisator in Taiwan vond dat de reuzenbadeend van de kunstenaar moest kwaken en draaien. Hij wilde ook stickers, pennen, slabbetjes en andere gadgets laten ontwerpen met een afbeelding van de eend erop. Omdat Hofman liet weten dat dat niet naar zijn zin was, liet de organisator het draaien en kwaken achterwege. Hij bracht wel achter de rug van Hofman gadgets in de winkel.

Uit protest ging de kunstenaar niet naar de opening van het kunstwerk afgelopen weekend. De lokale autoriteiten hebben als reactie bevestigd dat de gadgets uit de handel gehaald zullen worden. Hofman is tevreden met die beslissing, maar zegt dat hij in de gaten zal houden of ze zich aan hun woord houden.

De afgelopen zes jaar dobberde de eend al rond in de havens van Amsterdam, Sao Paulo, Sydney en Osaka. In 2009 was de badeend ook in Hasselt en enkele andere plaatsen in Limburg te bewonderen.