Minister Smet nuanceert cijfers Raad voor Examenbetwisting

Meer dan de helft van de studenten krijgt gelijk voor de Raad van Examenbetwisting. Dat staat in Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg, maar wordt genuanceerd door het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). "Die stelling is misleidend, want in meer dan de helft van de gevallen moet de raad een oordeel vellen over overmachtsituaties bij studenten."

Vandaag schrijven de beide kranten dat de helft van de klagende studenten gelijk krijgt voor de Raad voor Examenbetwisting en dat het aantal betwistingen voor de Raad met 30% is toegenomen ten opzichte van het schooljaar 2011-2012.

Woordvoerder Mallants van minister Smet bevestigt de toename van het aantal zaken. "Maar dat is niet meer dan logisch omdat nu alle studenten in het leerkredietsysteem zitten. In 200 van de 417 behandelde dossiers gaat het over studenten die in de onmogelijkheid verkeerden aan het examen deel te nemen"."

Het leerkrediet is belangrijk voor een student. Wie het examen niet kan afleggen, verliest studiepunten, wat dan weer gevolgen kan hebben voor het inschrijvingsgeld en het verder studeren.

Over het aantal studenten dat gelijk krijgt bij de effectieve betwisting van een examenresultaat, kan Mallants geen cijfers geven. "Momenteel worden die gegevens onderworpen aan een analyse. Pas in het voorjaar kunnen we daarover communiceren", besluit de woordvoerder.