Nieuwe ruimtewandeling om koelsysteem te herstellen

De twee Amerikaanse astronauten Rick Mastracchio en Mike Hopkins hebben het koelingssysteem van het ISS hersteld. De ruimtewandeling duurde in totaal 7 uur en 30 minuten.

De twee astronauten maken een ruimtewandeling om een defecte ammoniakpomp voor een koelingssysteem te vervangen. De ruimtewandeling heeft zo'n 7 uur en 30 minuten geduurd, iets langer dan wat gepland was. Het was al de tweede ruimtewandeling om het defecte systeem te herstellen. Nu moeten nog enkele tests worden uitgevoerd, maar normaal gezien is het euvel nu verholpen.

Die tweede ruimtewandeling had eigenlijk gisteren moeten plaatsvinden, maar omdat er condensatie was opgetreden in het ruimtepak van Mastracchio na de eerste ruimtewandeling zaterdag, werd die verplaatst naar vandaag. Ruimtevaartorganisatie NASA benadrukt dat het probleem niets te maken heeft met het waterlek in het pak van astronaut Luca Parmitano, die daardoor afgelopen zomer een ruimtewandeling moest afbreken.

De ruimtevaartorganisatie verduidelijkt dat de vervanging van de ammoniakpomp niet kon worden uitgesteld. Bij een mogelijk defect op het noodsysteem, zou het ISS in een benarde situatie terechtkomen en zou de bemanning mogelijk moeten worden geëvacueerd. NASA benadrukt wel dat het defect de zes bemanningsleden van het ruimtestation nooit in gevaar heeft gebracht.

Volg hieronder live de ruimtewandeling. De uitzending is rond 13 uur Belgische tijd begonnen en duurt tot ongeveer 20.30 uur (afhankelijk van hoe vlot de herstellingen lopen).

Meest gelezen