NMBS zoekt leverancier voor 3 miljard euro aan dubbeldektreinen

De NMBS heeft een overheidsopdracht gelanceerd voor de levering van nieuwe dubbeldektreinen. De waarde van het contract wordt geschat op zo'n 3 miljard euro. Met het nieuwe materieel wil de NMBS de toekomstige reizigersgroei opvangen.

De kandidaat-leveranciers moeten zich kenbaar maken tegen de tweede helft van februari, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. De beslissing volgt later. De treinen moeten geleverd worden tussen 2017 en 2025.

Het gaat om zo'n 145.000 zitplaatsen. Die moeten deels oud materieel vervangen en deels extra zitplaatsen toevoegen. Daarom moeten ze met het bestaande materieel kunnen worden gekoppeld.

Als wordt overgegaan tot een bestelling, zal dat volgens de NMBS de grootste investering in nieuw rollend materieel zijn in jaren.