Paus Franciscus houdt eerste middernachtmis

Rond deze tijd gaat in Rome paus Franciscus voor het eerst voor in de middernachtmis voor Kerstmis. In deze mis herdenken katholieken de geboorte van Jezus. Morgen spreekt Franciscus voor het eerst zijn wensen Urbi et Orbi uit.
AP2013

"Het is de eerste keer dat de Argentijn Franciscus als paus de middernachtmis voorgaat", zegt VRT-correspondente in Italië, Hedwig Zeedijk bij aanvang van de mis. "Tijdens de viering zal de paus het beeldje van het kindje Jezus in de kribbe plaatsen. Daarna zullen tien kinderen - van elk continent twee - bloemen leggen bij de kerststal." Zoals elk jaar is de viering vanuit de Sint-Pietersbasiliek in Rome live te volgen op radio en televisie.

"In ons leven zijn er zowel heldere als donkere momenten", zei Franciscus onder meer in zijn homilie dat relatief kort was. "Als we god en onze broeders en zusters graag zien, belanden we in het licht. Maar als we ons hart afsluiten en ons laten leiden door eer, bedrog en egoïsme dan vallen we ten prooi aan de duisternis." De paus drukte de mensen ook op hart om niet bang te zijn voor god. "Onze vader is geduldig. Hij ziet ons graag en heeft ons zijn eigen zoon gegeven om ons de weg te wijzen naar het beloofde land."

"Het is overigens ook voor het eerst dat kerst in Rome door twee pausen wordt gevierd", zegt Zeedijk. "De Duitse emeritus-paus Benedictus XVI kreeg gisteren nog bezoek van zijn Argentijnse opvolger in het klooster waar de oude paus zich heeft teruggetrokken." Morgen spreekt de paus rond het middaguur zijn vredeswens voor Rome en de wereld uit, Urbi et Orbi.

AP2013