Pussy Riot: "Boycot de Olympische Spelen"

Nadezjda Tolokonnikova, een van de twee leden van de Russische protestband Pussy Riot, heeft de westerse leiders opgeroepen tot een boycot van de Olympische Winterspelen in Sotsji. "De Russische staat is een totalitaire machine."
AP2013

Gisteren werden de twee leden van Pussy Riot die nog gevangen zaten in Siberië, vrijgelaten. Maria Aljochina zei dat haar vrijlating een pr-stunt is van de Russische leiders.

Intussen reageerde ook Tolokonnikova. "Wat vinden jullie van het Siberische weer?", vroeg ze aan de toegesnelde journalisten. "Rusland zonder Poetin!", riep ze vervolgens.

"De Russische staat is een totalitaire machine", zegt Tolokonnikova. Ze laat verstaan dat ze vastberaden is om te blijven ijveren voor meer mensenrechten in Rusland. "Ik roep iedereen ook op om de Olympische Winterspelen in Sotsji te boycotten", zegt ze. De Spelen beginnen in februari volgend jaar.

Het is niet voor het eerst dat er zo'n oproep tot een boycot komt. Ook holebibewegingen vragen zo'n boycot, wegens de anti-homowetten in Rusland.