Russische gerecht laat aanklachten tegen Greenpeace-activisten vallen

Het Russische gerecht stopt de juridische procedures tegen 30 Greenpeace-activisten. De activisten werden beschuldigd van hooliganisme na een actie met het Greenpeace-schip Arctic Sunrise tegen olieboringen door Gazprom in het Noordpoolgebied.
© Denis Sinyakov / Greenpeace

De activisten hebben ongeveer twee maanden in de gevangenis gezeten en werden in november onder voorwaarden vrijgelaten. Nu worden de aanklachten tegen de activisten geseponeerd. Dat nieuws komt niet onverwacht nadat het Russische parlement vorige week ingestemd had met een amnestiewet.

"De eerste persoon van de Arctic 30 heeft vernomen dat de onderzoekscommissie een einde heeft gemaakt aan diens vervolging", zegt Aaron Gray-Block, een woordvoerder van Greenpeace in een persbericht. Eerder meldde een Russische woordvoerder van de ngo al dat het onderzoek naar drie andere militanten is stopgezet.

"Het staat hen vrij Rusland te verlaten zodra ze de juiste stempel op hun paspoort hebben", aldus nog Gray-Block. "Die stempels krijgen is het mooiste kerstcadeau, en we hopen dat die snel op hun paspoorten staan. We kunnen nu nog niet zeggen wanneer ze het land kunnen verlaten."

Van de zogenoemde Arctic 30 zijn 26 personen niet-Russisch. Eerst werden de Greenpeace-activisten aangeklaagd voor piraterij, waarop tot 15 jaar gevangenis staat. Daarna werden ze aangeklaagd voor hooliganisme, waarop nog maximaal 7 jaar cel staat.