Schade door stormweer in ons land blijft beperkt

Het hele land had gisteravond en vannacht te lijden onder felle rukwinden. De schade valt al bij al nog mee. De brandweerkorpsen kregen vooral oproepen voor omgewaaide hekken, losse dakgoten, omgevallen bomen en losgerukte kerstverlichting. Het Music For Life-terrein in Boom was deze voormiddag gesloten, maar is sinds 13 uur opnieuw toegankelijk voor het publiek. Het spoorverkeer ondervond hinder en er zijn ook al verschillende verkeersongevallen gebeurd.

Vooral in Oost- en West-Vlaanderen kreeg de brandweer tientallen oproepen. Op de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende kwam een volledige stelling naar beneden. De stelling kwam op een wagen terecht. In Oost-Vlaanderen zijn, net als in de provincie Antwerpen, alle provinciale domeinen gesloten uit voorzorg.

De brandweer van Gent werd opgeroepen voor een loshangend kruis aan de Sint-Coletakerk. Verder waren er tussenkomsten voor omgewaaide werfhekken, spandoeken, zeilen, een trampoline, een werftoilet en omgewaaide muren of stenen die van schouwen vielen.

In Brussel ondervonden verschillende tramlijnen hinder door het stormweer. Op de lijnen 3 en 5 was de dienst onderbroken nadat in de buurt van halte Araucaria drie bomen waren omgevallen en op de bovenlijnen waren terechtgekomen.

Tussen de haltes Van Praet en De Wand reden geen trams, maar pendelbussen. Alle parken in Brussel werden afgesloten.

Ook het treinverkeer ondervond op verschillende plaatsen hinder door het stormweer.  Op de lijn tussen Lier en Herentals was er hinder omdat er ter hoogte van Nijlen een boom in de bovenleiding was gewaaid. Tussen Gent en Antwerpen stond er een trein stil door een defecte stroomafnemer. Daar konden de reizigers na de middag overstappen op een andere trein. Het Thalysverkeer tussen Antwerpen en Amsterdam reed met vertraging door een probleem aan een bovenleiding tussen Antwerpen en Rotterdam.

Vanmorgen zijn er, verspreid over het hele land, ook verschillende verkeersongelukken gebeurd omdat het wegdek er glad bij lag door de regen. In de provincie Namen is een bestuurder lichtgewond geraakt toen een boom op zijn auto terechtkwam.

Code oranje

In het hele land geldt code oranje voor het weer. Dat betekent dat er in het binnenland rukwinden mogelijk zijn van 80 tot 100 kilometer per uur en aan zee tot 100 kilometer per uur of meer.

De storm ging ook gepaard met een actieve regenzone. Het blijft nog heel de dag regenen, in totaal 10 tot 20 liter water per vierkante meter in Vlaanderen, meldt weerman Frank Deboosere.

In Boom werd Music For Life van Studio Brussel deze voormiddag nog steeds gepresenteerd vanop de Warmste Camping. Daar staan geen masten of grote constructies. Het Music For Life-dorp werd gisteravond vanaf 22 uur uit voorzorg ontruimd. Op de camping heeft de felle wind geen incidenten veroorzaakt. Sinds 13 uur wordt er opnieuw gepresenteerd vanop het hoofdterrein en kunnen de luisteraars weer langskomen. De brandweer blijft ter plaatse om samen met de organisatie de situatie op de voet te volgen.

Mogelijk wateroverlast vanaf kerstnacht

Het Waterbouwkundig Laboratorium verwacht vannacht mogelijk overschrijdingen van (pre-)waakdrempels in het westelijk bekken. Sinds vanochtend is enkel op het Bovenscheldebekken de pre-waakfase (lichtjes) overschreden op het kanaal Kortrijk-Bossuit-Moen. Dat betekent een verhoogde waakzaamheid, maar nog geen overstromingen.

Maar op drie onbevaarbare waterlopen in Oost-Vlaanderen wordt verwacht dat het alarmpeil in de loop van kerstnacht in het rood gaat. Het gaat om de Maarkebeek (Etikhove), Zwalmbeek (Nederzwalm) en morgenvoormiddag de Molenbeek (Mere).

De Vlaamse Milieumaatschappij meldt verder dat op 15 andere plaatsen niet-kritieke overstromingen verwacht worden. Dertien wachtbekkens zullen de komende 48 uur gevuld raken.