Storm houdt lelijk huis in Frankrijk en Groot-Brittannië

In onze buurlanden zijn door de storm enkele doden gevallen. Vooral Frankrijk en Groot-Brittannië kregen het hard te verduren. Op tal van plaatsen is de elektriciteit uitgevallen en er zijn ook overstromingen.

In Frankrijk is een kind van 12 omgekomen toen het bedolven raakte onder een omvergevallen muur. Zo'n 250.000 gezinnen zaten vanmorgen zonder stroom, vooral in Bretagne, Normandië en het noordwesten van het land.

Voor de Franse kust kwamen schepen in de problemen. In het Kanaal is een Nederlands schip in de problemen geraakt. Een bemanningslid is overboord geslagen door golven van 6 en 7 meter hoogte. De man is vrijwel zeker verdronken. Een ander vrachtschip is op zee 30 containers kwijtgeraakt .Op een veerboot is iemand onwel geraakt door het noodweer, hij moest per helikopter worden geëvacueerd.

De Zwitserse zeiler Bernard Stamm raakte in de problemen in het Kanaal. Hij en zijn medeopvarende werden vanmorgen door een Noors schip in veiligheid gebracht.

Ook enkele luchthavens ondervinden gevolgen. Op de luchthavens van Rijsel en Brest is het luchtverkeer onderbroken en op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle moesten enkele vluchten worden afgeleid, onder meer naar Brussel.

Kerstellende bij de Britten

In Groot-Brittannië zijn twee mensen omgekomen door het stormweer. Ze zijn allebei verdronken in een rivier.

Vlak voor Kerstmis zijn veel mensen onderweg naar familie, maar overal in het land zijn er verkeersproblemen. Treinen rijden trager of zelfs helemaal niet en ook op de weg moeten chauffeurs uitkijken. Op de luchthaven van Gatwick, de tweede van de Britse hoofdstad Londen, zijn er grote vertragingen door een stroomstoring.

Ook het ferryverkeer tussen Groot-Brittannië moest worden onderbroken omdat het te gevaarlijk was om de haven van Dover in en uit te varen. Sommige passagiers moesten daardoor noodgedwongen de nacht in hun auto doorbrengen.

Ook problemen in Spanje

In het noordwesten van Spanje viel op enkele plaatsen de elektriciteit uit. Dat was onder meer zo rond La Coruña en Pontevedra.

In het dorp Covas, in Galicië, ontspoorde een trein nadat een boom op de sporen was gevallen. De reizigers werden met taxi's naar hun bestemming gebracht.

Op de luchthaven van Bilbao werden door het stormweer verschillende vluchten geannuleerd.