V-raad zet licht op groen voor extra blauwhelmen in Zuid-Soedan

De VN-Veiligheidsraad heeft het licht op groen gezet voor 5.500 extra blauwhelmen in Zuid-Soedan. De extra manschappen moeten de missie van de VN in het land versterken. De Veiligheidsraad heeft de resolutie unaniem aangenomen.
AP2013

De Veiligheidsraad heeft haar fiat gegeven om het aantal VN-blauwhelmen in Zuid-Soedan bijna te verdubbelen. De extra manschappen moeten er zo snel mogelijk komen om burgers te beschermen voor het geweld in het land. Nu zijn er 7.000 soldaten en 900 VN-politieagenten in het land. Binnenkort moeten dat er respectievelijk 12.500 en 1.323 worden.

De machtsstrijd in Zuid-Soedan lijkt alsmaar meer te ontaarden in een regelrechte burgeroorlog tussen de Dinka, de stam van president Salva Kiir, en de Nuer, de stam van voormalig vicepresident Riek Machar. In zowat de helft van het land wordt nu gevochten.

In de VN-basis van de hoofdstad Juba hebben minstens 20.000 mensen een veilig onderkomen gevonden, in de basis in Bor verblijven er nu 17.000 en in die van Bentiu zo'n 7.000. Bor en Bentiu zijn momenteel in handen van rebellerende strijdkrachten.