Verenigde Naties ontdekken massagraf in Zuid-Soedan

Het geweld in Zuid-Soedan heeft minstens 81.000 burgers op de vlucht gejaagd. Dat melden de Verenigde Naties. Zo'n 45.000 burgers hebben hun toevlucht gezocht in een VN-basis. De Verenigde Naties hebben ook geloofwaardige berichten gekregen over mensenrechtenschendingen waaraan beide partijen zich schuldig zouden maken. In de stad Bentiu is een massagraf met tientallen lichamen ontdekt.
AP2013

De machtsstrijd in Zuid-Soedan lijkt alsmaar meer te ontaarden in een regelrechte burgeroorlog tussen de Dinka, de stam van president Salva Kiir, en de Nuer, de stam van voormalig vicepresident Riek Machar. In zowat de helft van het land wordt nu gevochten.

In de VN-basis van de hoofdstad Juba hebben minstens 20.000 mensen een veilig onderkomen gevonden, in de basis in Bor verblijven er nu 17.000 en in die van Bentiu zo'n 7.000. Bor en Bentiu zijn momenteel in handen van rebellerende strijdkrachten.

"Het aantal ontheemden ten gevolge van de huidige crisis in Zuid-Soedan wordt geschat op 81.000", melden de Verenigde Naties. Het reële cijfer ligt wellicht hoger: waarnemers vermoeden dat honderdduizenden mensen de brousse zijn in gevlucht. Volgens officiële cijfers heeft het geweld dat vorige week is losgebarsten, al 500 mensenlevens geëist.

De Verenigde Naties zeggen ook over geloofwaardige informatie te beschikken dat beide partijen zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen. "We hebben een massagraf ontdekt in Bentiu, in de staat Unity, en er is sprake van minstens nog twee massagraven in Juba", zegt Navi Pillay, de hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN.

De Britse omroep BBC meldt dat veiligheidstroepen meer dan 200 etnische Nuer hebben doodgeschoten. Uit Juba komen berichten over Dinka's die Nuer doden die de Dinka-taal niet spreken. "De afgelopen dagen is er massaal melding gemaakt dat mensen gedood of aangevallen werden wegens hun etnische afkomst." Pillay roept de Zuid-Soedanese regering op niet verder aan te zetten tot geweld en op zoek te gaan naar een vreedzame oplossing.

Olieproductie keldert

Door het geweld is de Zuid-Soedanese olieproductie met 45.000 vaten per dag gekelderd tot 200.000 vaten per dag. "We hebben de olieproductie in Unity State tijdelijk gesloten", laat minister van Olie Stephen Dhieu Dau weten.

Unity State is momenteel in handen van de rebellerende strijdkrachten, die trouw zijn aan ex-vicepresident Machar.