Vijfduizendste vlucht met Belgische F-16 in Afghanistan

Afgelopen zondag is de 5.000e vlucht met Belgische F-16's in Afghanistan uitgevoerd. Dat meldt het ministerie van Defensie aan Belga. De vluchten kaderen in de NAVO-operatie ISAF. Veel details over de concrete inzet, alsook over de kostprijs zijn niet geweten.

België is sinds september 2008 in het kader van operatie Guardian Falcon aanwezig op de zuidelijke luchtmachtbasis Kandahar Airfield, waar zowat 26.000 militairen uit 20 landen verblijven.

Met zes F-16-vliegtuigen wordt steun geboden aan de grondtroepen binnen de ISAF-missie (International Security Assistance Force) van de NAVO. Die missie helpt de Afghaanse regering om nationale strijdkrachten op te leiden en te vechten tegen opstandige groeperingen.

De Belgische F-16's worden onder meer voor verkenningsvluchten uitgestuurd, maar hebben ook al bombardementen uitgevoerd, volgens het leger op taliban-doelwitten. Eind november werd de kaap van 15.000 vlieguren overschreden. Op 22 december werd ook de kaap van 5.000 vluchten bereikt.

Het Belgische leger blijft tot eind 2014 aanwezig in Afghanistan, het einde van de ISAF-operatie. In het noorden van het land neemt het Belgische leger deel aan de vorming van het Afghaanse leger. In het tweede semester van 2014 stuurt ons land een fregat dat zal deelnemen aan een operatie tegen piraterij rond de Hoorn van Afrika.

Volgend jaar zullen volgens minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zowat 215 Belgische militairen bijdragen aan de ISAF-missie.