Vliegtuigbom ontmanteld, rampenplan afgeblazen

In Gentbrugge is enkele uren lang het gemeentelijk rampenplan van kracht geweest nadat een bom uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden. Eerst zou voor de ontmanteling zowel het spoorverkeer als de E17 afgesloten worden, maar uiteindelijk zijn enkel de treinen stilgelegd.

De bom is aangetroffen in de Peter Benoitlaan in Gentbrugge, vlak bij Merelbeke. Uit veiligheidsoverwegingen zijn alle omwonenden in een perimeter van 300 meter verplicht geëvacueerd. In een perimeter van 650 meter mocht niemand zich nog op straat begeven, vooraleer de ontmijningsdienst DOVO de bom onschadelijk had gemaakt.

Tijdens de ontmanteling is het treinverkeer een tijdje stilgelegd. Eerst zou ook de E17 worden afgesloten, maar dat is uiteindelijk toch niet gebeurd omdat de risico's op de veiligheid van het verkeer te groot zouden zijn geweest. Rond 20.35 uur is de ontmanteling van start gegaan, tegen 20.50 uur was de bom ontmanteld en alle gevaar geweken.

Zo'n 300 mensen zijn geëvacueerd. "Het gaat om een gedwongen evacuatie", meldde de stad Gent eerder vanavond in een persbericht. De evacuatie verliep niet zo vlot omdat veel mensen weigerden hun huis op kerstavond te verlaten. "Hoe sneller de evacuatie achter de rug is, hoe sneller DOVO aan de slag kan met de ontmanteling", klonk het bij de stad Gent.

Het gaat om een groot springtuig van 1 meter op 30 centimeter. Het zou een Engelse vliegtuigbom zijn die geladen is met zo'n 108 kilo springstof. Door het bomalarm heeft het treinverkeer tussen Gent en Brussel stilgelegen, het was door stormschade eerst ook niet mogelijk om de gebruikelijke omleidingsweg te gebruiken.

De hulpdiensten die de mensen in Gentbrugge kwamen evacueren, werden door sommige bewoners getrakteerd op een toastje:

In de buurt van de Peter Benoitlaan worden wel vaker bommen uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Dat heeft te maken met de nabijheid van het rangeerstation van Merelbeke, dat in 1943 en 1944 geregeld door de geallieerden werd gebombardeerd.

Die bombardementen richtten grote verwoestingen aan in de onmiddellijke buurt van het rangeerstation: bijna 600 huizen werden met de grond gelijk gemaakt, 1.000 andere raakten zwaar beschadigd. In 1944 werden zelfs 428 dodelijke slachtoffers geteld.