Voormalige premier van Egypte opgepakt

De Egyptische politie heeft de oud-premier van de afgezette islamitische president Mohamed Mursi (foto), Hicham Qandil, opgepakt. Dat maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Hij zou zijn opgepakt in de woestijn nabij Caïro terwijl hij "probeerde te vluchten naar Soedan".
AP2013

De oud-premier is eind september veroordeeld tot een jaar cel omdat hij een arrest, dat de privatisering van een overheidsbedrijf annuleerde, niet uitvoerde en de ontslagen medewerkers opriep weer te komen werken. Begin september al verbood het gerecht hem het land te verlaten en bevroor het zijn bezittingen.

Qandil heeft zich opvallend rustig gehouden sinds de eerste democratisch verkozen president van het land op 3 juli werd afgezet. Meer dan duizend aanhangers van de Moslimbroederschap zijn sindsdien bij de bloedige repressie door het leger omgekomen. Sindsdien zijn duizenden islamisten opgepakt, onder hen bijna alle leiders van de Moslimbroeders.