Vredestroepen raken slaags onder elkaar in Bangui

In de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui raken nu ook soldaten van de Afrikaanse vredesmacht Misca slaags met elkaar. Soldaten uit Tsjaad en Burundi hebben elkaar beschoten nadat Burundese vredessoldaten zes voormalige Seleka-rebellen hadden aangehouden.
MIGUEL MEDINA

De etnisch-religieuze tegenstellingen in Centraal-Afrika blijken nu ook tot spanningen binnen de Afrikaanse vredesmacht zelf te leiden. In Bangui hebben Tsjadische vredestroepen hun Burundese collega's beschoten nadat die zes islamitische Seleka-strijders hadden aangehouden. De Burundezen hebben de beschietingen beantwoord, en daarbij zijn drie Tsjadische soldaten gewond geraakt.

Naar verluidt zijn de Tsjadische soldaten niet blij met de beslissing dat ze meer in het binnenland moeten gaan opereren, terwijl hun taken in Bangui door Burundese soldaten worden overgenomen.

Het wantrouwen van de hoofdzakelijk christelijke bevolking in Bangui tegenover de troepen uit het hoofdzakelijk islamitische Tsjaad is groot. Gisteren schoten Tsjadische soldaten een burger dood toen ze werden belaagd tijdens een patrouille.

Anderzijds hebben nogal wat moslims in het land problemen met de Franse vredesmacht, die de Afrikaanse vredesmacht moet bijstaan. Sommige moslims sympathiseren met de Seleka-strijders en beschuldigen de Franse militairen van vooringenomenheid bij het ontwapenen van verschillende groeperingen. Bovendien is Frankrijk de voormalige kolonisator, en ook dat ligt erg gevoelig.

Vanmorgen was er voor de tweede keer een betoging in Bangui tegen de Franse vredessoldaten. "Neen aan de Franse kolonisatie! Neen aan Frankrijk! Neen aan operatie Sangaris!", werd er gescandeerd. Gisteren werd in Bangui nog betoogd door christenen tegen de Tsjadische vredestroepen.

AP2013

De lont is nog niet uit het kruitvat

De chaos en het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek is nog verre van bezworen. Begin dit jaar liep het grondig mis toen de Seleka-coalitie de corrupte president François Bozizé van de macht verdreven. De rebellen waren vooral afkomstig uit het islamitische noorden van het land.

De nieuwe president Michel Djotodia is er niet in geslaagd de situatie in het land volledig onder controle te krijgen en bleek ook zijn eigen Seleka-strijders niet in de hand te kunnen houden. Seleka-strijders gingen de christelijke bevolking terroriseren, waarop burgermilities overgingen tot wraakacties.

De chaos is ontaard tot een etnisch-religieus conflict tussen moslims en christenen waarvoor ook de vredesmacht zelf niet immuun blijkt te zijn.