Wormen genoemd naar studentenkring en naar Douglas Adams

Een team van biologen van de KU Leuven dat in de Balkan zeven nieuwe wormen ontdekte, heeft besloten een van de zeven soorten te noemen naar de Leuvense studentenkring BIOS. Een tweede nieuwe soort werd naar de overleden Engelse auteur Douglas Adams genoemd.
© SWNS Group

"De onderzoekers zijn vrij om de nieuw ontdekte soorten zelf een naam te geven", klinkt het in een persbericht. Daarbij kozen ze dus voor studentenkring BIOS en auteur Douglas Adams, de schrijver van "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy". Daarnaast zijn er sinds kort ook de Gyrodactylus hellemansi en de Gyrodactylus meelkopae, genoemd naar collega-onderzoekers.

Twee andere soorten kregen de naam van vooraanstaande onderzoekers in de biologie, namelijk de Gyrodactylus benedeni en de Gyrodactylus dorlodoti. Zij danken hun naam respectievelijk aan professor Dierkunde Pierre-Joseph Van Beneden (1809-1894) en professor Paleontologie Henri de Dorlodot (1855-1929). De Gyrodactylus charon ten slotte ontleent zijn naam aan Charon, de veerman die in de Griekse mythologie overledenen naar het dodenrijk bracht.

De nieuwe soorten zijn minuscule parasieten die leven op de kieuwen en vinnen van zoetwatervissen. Het gaat om diertjes die niet groter zijn dan enkele tienden van een millimeter.

Meest gelezen